De puberteit

 

Me, myself and I...

De prepuberteit is de periode voorafgaand aan de puberteit en begint bij meisjes rond 11-12 jaar en bij jongens rond 13-14 jaar. Je maakt vaak een groeispurt door en je lichaam begint te veranderen. Na de prepuberteit begint de puberteit. Dit is de overgang naar volwassenheid. Je wordt eerst nog een tijdje een 'puber' genoemd en daarna een 'adolescent'.Tijdens de puberteit gieren de hormonen door je lijf. Dit zijn chemische stoffen in je lichaam die de lichaamsprocessen regelen. Je gaat er volwassener uitzien.

Tijdens deze periode veranderen ook je hersenen, waardoor je dingen anders gaat bekijken dan vroeger. Je wordt gevoeliger voor prikkels, kunt snel afgeleid zijn en van alles vergeten. Niet alleen je lichaam verandert maar ook je humeur. Doordat je hormonen zo actief zijn, kunnen je emoties heel erg wisselen. Het ene moment ben je heel vrolijk en blij, het volgende moment voel je je verdrietig en gekwetst. Je ouders begrijpen je vaak niet goed en blijven maar zeuren over dingen die jij totaal niet belangrijk vindt. Ook aan alle veranderingen in en aan je lichaam moet je wennen. Is het wel normaal hoe je eruit ziet? Ben je niet te vroeg of laat vergeleken met anderen? Door dit alles kun je je soms flink onzeker en onhandig voelen.

Tijdens de puberteit word je vaak voor het eerst echt verliefd. Het is een tijd waarin je dingen ontdekt en gaat uitproberen. Je gaat er langzaam achterkomen of je op jongens of meisjes valt, of misschien wel op beiden. Dit kan soms verwarrend zijn. Iedereen kan verliefd worden en als je heel erg verliefd bent dan kun je de ander vaak minder goed inschatten. Er wordt niet voor niets gezegd: 'Liefde maakt blind'. Je zou dus ook op een verkeerd persoon verliefd kunnen raken. Maar verliefd worden op een fout persoon betekent niet dat je ook meteen een slachtoffer wordt. Het is daarom belangrijk dat jij sterk in je schoenen staat en je grenzen goed kent en aangeeft.

De huidige generatie jongeren wordt wel de 'digital natives' genoemd. Deze term wil zeggen dat de jongeren van vandaag geboren zijn in een wereld waarin internet, de computer en mobiele telefoons altijd al een plek hadden. Het delen van foto's en video's is dan ook heel normaal. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de zelfgemaakte foto's of video's wordt doorgestuurd of verplaatst naar andere websites. Maar waar blijft een foto die wordt doorgestuurd? Wat doe jij om te voorkomen dat er foto's en video's van jou verstuurd worden die eigenlijk privé zijn? Wat zijn de gevolgen hiervan als jijzelf of iemand anders zoiets doorstuurt?

Helaas kun je mensen tegenkomen die verkeerde bedoelingen met je hebben en misbruik van je willen maken. Via internet kun je bijvoorbeeld benaderd worden door een groomer. Dit is een digitale kinderlokker of loverboy. Groomers vind je juist op plekken die in eerste instantie heel onschuldig lijken. Maar achter iemand die je denkt te vertrouwen kan heel iemand anders zitten. Wat doe jij om je hiertegen te beschermen?

Het is fijn wanneer je bij een groep leeftijdsgenoten hoort. Dit geeft een saamhorigheidsgevoel. Je hebt het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Het horen bij een groep kan er echter ook voor zorgen dat je onder groepsdruk dingen doet die je eigenlijk liever niet wilt. Om niet buiten de groep te vallen ga je misschien toch maar mee in de flow van de groep. Het kan dan gebeuren dat je achteraf vindt dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Soms is dit niet meer terug te draaien. Daarom is het belangrijk dat jij 'nee' durft te zeggen, zeker als iets niet goed voor je voelt. Maar hoe doe je dit? En wat doe je als mensen toch blijven aandringen?

Pubercoaching

De puberteit is een periode waarin je op zoek gaat naar jezelf en veel leuke nieuwe dingen gaat ontdekken. Er zijn vele soorten situaties waar je als puber mee te maken kunt krijgen, zoals verliefdheid, seksualiteit, onzekerheid, pesten, negatieve gevoelens, social media, gamen, alcohol of drugs. Het kan gebeuren dat je niet goed weet hoe je met een gebeurtenis of een situatie moet omgaan. Of dat er iets is dat jou bezighoudt maar dat je niet goed weet met wie je hierover kunt praten. Of misschien wil jij wel sterker in je schoenen koment te staan en beter je grenzen leren aangeven?

Als je graag samen met een onafhankelijk persoon wat dingen op een rij wilt zetten of gewoon een luisterend oor nodig hebt dan is pubercoaching wellicht iets voor jou. Pubercoaching is speciaal gericht op de dingen in het leven die jou bezighouden. Niets is raar om over te praten en stomme vragen bestaan niet. Door middel van gesprekken, opdrachten en voorlichtingsfilmpjes stappen we JOUW wereld binnen om te kijken wat JIJ nodig hebt!