Voice Dialogue

 

Voice Dialogue is een methode die ook wel de psychologie van de ‘ikken’ genoemd wordt. Deze methode gaat uit van het idee dat je als mens uit verschillende kanten, delen of subpersonen bestaat, ook wel ‘ikken’ genoemd. Deze subpersonen kijken allemaal met andere ogen naar de wereld. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben anderen gevoelens en gedachten. Elke subpersoon heeft een eigen stem, eigen verlangens of angsten. En elke subpersoon heeft een belangrijke en vaak beschermende functie in ons leven. Zij bepalen voor een groot deel je gedrag en hoe anderen mensen je zien. Bekende subpersonen zijn bijvoorbeeld de Pleaser, de Pusher, de Innerlijke Criticus, de Verantwoordelijke, de Clown of de Sloddervos.

Ik, ik en ik


Stel je voor dat je je persoonlijkheid vergelijkt met een bus vol 'ikken'. Je verschillende 'ikken' zijn de passagiers en jijzelf zit als chauffeur aan het stuur. Je 'ikken' willen echter niet allemaal dezelfde richting op en hebben verschillende ideeën hoe de bus bestuurd moet worden. Zij duwen je zelfs geregeld opzij en nemen zelf het stuur in handen. Sommige subpersonen zitten vooraan in jouw bus en treden veel op de voorgrond. Andere subpersonen zijn minder op de voorgrond. Ze zitten op de achterste banken of soms zelfs in de kofferbak.

 

Voor kinderen is het leerzaam en leuk om op deze manier naar zichzelf te kijken. Tijdens de therapie kan er een bus met playmobilpoppetjes of dieren worden ingezet. Zo krijgen ze spelenderwijs inzicht in welke 'ik' er op een bepaald moment aan het stuur zit en waarom dat niet altijd even effectief is. Zodra ze zich hiervan bewust zijn kunnen ze leren hoe ze dit gedrag kunnen ombuigen. Deze manier van werken zorgt voor onverwachte, ontroerende en soms ook grappige ontmoetingen met zichzelf.